Category Artikel

Amanah Mendidik Anak Wanita

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mendidik anak bukanlah suatu perkara yang mudah terutama dalam mendidik anak wanita. Namun hal itu terpulang kepada persepsi masing-masing karena ada juga yang menganggap sebaliknya. Mendidik anak wanita itu sulit adalah karena ia laksana seorang bidadari yang perlu dilindungi kehormatannya hingga amanat itu ia diserahkan kepada suaminya. Lebih-lebih pada kaum wanita mudah timbul fitnah terhadap diri dan keluarga.

Allah memperingatkan para orangtua agar menjaga anak-anak mereka. Sebab dari merekalah kita bisa ikut terseret ke neraka janannam...

Read More

Muslimah melamar duluan, Siapa takut?

cincin-_20140122_095819

“Malu ah, kayak kita nggak punya harga diri aja,” jawab seorang muslimah ketika diberi saran oleh salah seorang ustadzah agar ia melamar seorang ikhwan shalih untuk menjadi pendamping hidupnya. Sang ustadzah menyarankan demikian pasalnya sang muslimah mengaku telah siap menikah dan ‘menaruh simpati’ dengan seorang ikhwan yang ia ketahui track recordnya adalah seorang shalih lagi komitmen terhadap amanah dakwah.

Dalam pandangan sang ustadzah, apa masalahnya seorang akhwat melamar ikhwan untuk dijadikan suami. Toh akhwat tersebut telah berusia matang dan siap lahir batin untuk menikah. Dan sang ikhwan adalah lelaki shalih yang tidak diragukan lagi komitmennya terhadap Islam. Dan yang lebih penting lagi, toh syariat juga membolehkan seorang wanita melamar pria.

Namun dalam benak sang akhwat, ...

Read More

Perempuan Mulia Hanya dengan Islam

muslimah_india_20150313_093118 (1)

Sejarah membuktikan bahwa sebelum datang islam, perempuan adalah pihak yang senantiasa dihinakan. Sebagai contoh, dalam doktrin peradaban Yunani, menurut penuturan Prof. Will Durant:

Di Roma, hanya kaum lelaki saja yang memiliki hak-hak di depan hukum pada masa-masa awal negara Republik. Kaum lelaki saja yang berhak membeli, memiliki, atau menjual sesuatu, atau membuat perjanjian bisnis. Bahkan mas kawin istrinya—pada masa-masa tersebut—menjadi miliknya pribadi….Proses kelahiran menjadi suatu perkara yang mendebarkan di Roma. Jika anak yang dilahirkan dalam keadaan cacat atau berjenis kelamin perempuan, sang ayah diperbolehkan oleh adat untuk membunuhnya.

Bahkan para filosof Yunani sendiri pun menyamakan perempuan dengan para budak yang hina dan ‘patut’ ditindas...

Read More

Khutbah : Kelebihan Bulan Muharram

11037323_988920971120819_3614629434829653973_n

Read More

5 rahsia Yahudi yang anda…

famous-jew-300x168

5 rahsia Yahudi yang anda boleh guna untuk didik anak jadi bijak dan beriman

Bilangan mereka tidak ramai.  Hanya beberapa juta sahaja di dalam dunia.

Sejak zaman-berzaman, mereka sering dicemuh, diperangi dan dipulaukan kerana perangai dan tingkah laku mereka.

Namun, itu tidak menjadikan mereka tercicir dalam kelompok hidup manusia lain. Malah, mereka sendiri yang menguasai orang lain. Daripada filem-filem blockbuster Hollywood, politik dunia hingga ke sistem perbankan dunia, semuanya adalah kepunyaan mereka.

Bagaimana mereka melakukannya? Apa yang bagus sangat dengan Yahudi ini? Kenapa Allah berikan semua keistimewaan kepada Yahudi?

Sebelum anda membuat pelbagai andaian dan sentimen kebencian terhadap Yahudi, anda perlu tahu yang rahsia orang Yahudi ini sebenarnya ada pada kita, namun ak...

Read More